‘Frits van de Wereld’ werd op 27 maart 1927 in Amsterdam Noord geboren, als Simon Frederik Adriaanse. Het Amsterdamse gezin Adriaanse telt maar liefst 11 broers en zussen. Zijn vader handelde in gestolen spullen en wordt door de Duitsers gearresteerd. Als hij in de gevangenis zit, is het aan Frits om het gezin te onderhouden. Dit doet hij op dezelfde wijze als zijn vader, hierdoor belandt hij meerdere malen in de gevangenis, tijdens zijn tienerjaren. Dit schrikt hem echter niet af en hij wordt de Koning van de onderwereld’, de eerste grote hasjsmokkelaar en een echte penoze.
” Frits van de Wereld, koning van de onderwereld “
Frits blijft gewoon door gaan met hetgeen hij kent. Dit is hem immers met de paplepel ingegoten. Het gezin waarin hij opgroeit heeft het financieel zwaar. Zij kunnen niet rondkomen en hebben amper te eten. Waarop Frits werkelijk van alles doet, om voor eten te zorgen.Na de Tweede Wereldoorlog werkt hij in de haven als schoonmaker en is daarnaast ook snorder. Hij bedenkt verschillende manieren om aan geld te komen. Hij is veelzijdig, ondernemend en doet diverse contacten op.
Frits van de Wereld op de Amsterdamse Wallen
Als hij als portier werkt op de Wallen leert hij in de rosse buurt veel pooiers en tippelaarsters kennen. Volgens Frits van de Wereld was de rosse buurt net een dorp. “Iedereen kent elkaar”. Voor de onderwereld knapt hij klusjes op en hij trouwt Hendrika Everdina Horstman. Samen krijgen zij in 1951 zoon Reinier. Een burgerlijk gezinsleven zit er echter niet in met hem en hij neemt een café over.
De naam Frits van de Wereld dankt hij aan café de Wereld die hij in 1956 overneemt. De Amsterdamse penoze komt graag in het café en de zaken gaan goed. Kort daarop breid Frits zijn zaak uit, hij laat peeskamertjes maken en zet hier zijn eigen ‘meissies’ in. Als hij hasjhandelaren leert kennen, start hij ook deze handel op en leert meer over smokkelen. Waarna hij 1968 een smokkelhandel in sigaretten begint, met verschillende figuren uit de Amsterdamse onderwereld. Deze bekenden van hem zijn Maurits de Vries, beter bekend als ‘Zwarte Joop’, Gijs van dam, Pietje P., gokhal eigenaar Jerry H. en de Utrechtse Bertus.
Grote hasjtransporten
Frits van de Wereld is de eerste Nederlander die een systematische hasjhandel over zee opzet. Voorheen werd dit voornamelijk, kleinschalig gedaan door ‘backpackers’. Deze namen plakken hasj mee, die zij in hun sokken verstopten of onder internationale bussen plakten. Ook vishandelaren en oud vissers uit Volendam en Den Helder, namen zo nu en dan een kleine hoeveelheid mee. Maar Frits en zijn compagnon pakken het groots aan. Zij hebben de smaak te pakken en zetten hun koers uit naar grotere ladingen. In de jaren 70 verdienen zij hiermee een hoop geld en het gaat hen goed. Totdat het misgaat in Frankrijk in maart 1973.In de havenstad Brest wordt een lading van 208 kg hasj ontdekt aan boord van ‘De Spurd’.
Waarna ze het schip niet langer gebruiken en overgaan op andere schepen. Met de beroemde ‘De Lammie’ en ‘De Kaper’ zetten zij hun handel voort. Echter gaat het in september 1973 wederom mis, het schip ‘De Kaper’ wordt aangehouden in Harlingen met een partij van 2200 kg hasj aan boord. De mannen van Frits draaien hiervoor op, maar Frits is hardleers en zet door met ‘De Lammie’. Niet wetend dat een tipgever de marechaussee heeft ingelicht over de hasjhandel en het schip. Het schip wordt daarop in de gaten gehouden en de marechaussee heeft alles in kaart gebracht.
“Schoten gelost door de marechaussee”
Zij weten wie de bemanning is, wat zij aan raad mee hebben en welke zeekaarten ze gebruiken. De marechaussee ziet het schip zelfs uitvaren. Ze weten dat de overtocht zo’n drie weken duurt en wachten af. Niks vermoedend haalt Frits met zijn bemanning een grote partij hasj op, op de grens van Syrië en Libanon. Met hasj lading aan boord keren ze terug naar Nederland. Als ze voor de kust van Den Helder varen, vaart het marineschip HMS Wolf naar hen toe om ze op te pikken. De marine is van plan de kotter te enteren en ‘De Lammie’ krijgt via de mobilofoon te horen dat zij moeten stoppen.
Dit verzoek negeren zij meerder malen en varen door. Waarop de marine hen een waarschuwingsschot voor de boeg geeft, dit heeft geen effect en de HMS Wolf vaart hierop tegen ‘De Lammie’ aan. Van dichtbij schieten ze traangas het stuurhuis in, waardoor de bemanning wel weg moet duiken. Tijdens het schieten is echter de voorsturing van de motor eraf geschoten waardoor het schip niet meer kan varen.
Terwijl de marechaussee een entering voorbereid, gooien de bemanningsleden van ‘De Lammie’ de buitenboord kranen open, om het schip tot zinken te brengen. Dit lukt en ‘De Lammie’ gaat met de grote lading hasj aan boord, ten onder. Onderwijl stapt de bemanning in de aanwezige rubberboten en zij roeien naar de Douaneboot ‘De Zeearend’. Daar worden ze aan boord gehesen en gearresteerd. De mannen van ‘De Lammie’ geven aan dat zij aan het zeevissen waren. Wanneer duidelijk wordt dat de marechaussee alles al weet, vertellen zij over de lading van twee duizend kilo hasj aan boord. Die ligt met de kotter op de bodem van de zee.
‘De Lammie’ gaat ten onder met een straatwaarde van 25 miljoen gulden’
De kotter ligt enkele dagen op veertig meter diepte in zee, waarna wordt besloten deze te lichten. Na het lichten wordt ‘De Lammie’ naar Den Helder versleept en wordt de lading onderzocht. Deze blijkt te bestaan uit 1600 kilo hasj. Daarnaast wordt er 40 liter hasjolie ontdekt. De totale straatwaarde van de lading bedraagt 25 miljoen gulden. De onderschepping brengt een golf van arrestaties teweeg, veel schippers en havenlieden worden gearresteerd. Frits en Willem B. krijgen straffen van een jaar en 9 maanden, de bemanningsleden krijgen 12 maanden cel en de schipper 18 maanden.
Na de arrestatie reeks wordt de vermoedelijke tipgever, diamantenhandelaar David Vaz Diaz dood aangetroffen op 13 mei 1974. Hij zat al langer ondergedoken en bleek te zijn doodgeschoten. Ook een bekende van Frits van de Wereld wordt tijdens de smokkel van 60 kg hasj aangehouden, deze zit verstopt in haar kofferbak en ‘Blonde Greet’ is er dan ook gloeiend bij.
Heroïnesmokkel
Nadat Frits zijn straf heeft uitgezeten, heeft hij een nieuw smokkeldoel. Hij wil heroïne smokkelen en zoekt in het najaar van 1975, Gijsje B. alias Blonde Greet op. Zij moet voor hem een gokhuiseigenaar benaderen om een handel op te zetten. De eigenaar van het gokhuis is Ling Kioe K, bekend als ‘ Tiger’ en een van de grootste heroïne handelaren ter wereld. Hij is het hoofd van de Wo Lung Wa triade, volgens de Amerikaanse DEA. Blonde Greet legt het contact en krijgt in heroïne betaald hiervoor. Dit verkoopt ze in haar eigen café, ‘De Zeemeeuw’ op haar beurt weer door. Zo komt het via kleinere dealers op de straten terecht.
Transport met Klaas Bruinsma
Het is 1984 en de hasjhandel blijft trekken aan Frits, daarom zet hij wederom een transport op. Samen met Willem L. en Wil L. die is op zijn beurt gelinkt aan Theo Heuft, de eigenaar van Yab Yum. De bende van Klaas Bruinsma helpt hen met het transport. Nadat het transport ontdekt wordt, start de politie een onderzoek en wordt onder meer Frits veroordeeld. Hij krijgt een celstraf van zes maanden, deze zit hij uit en keert vervolgens de misdaad de rug toe. Met zijn gokhuis Mata Hari wordt hij multi miljonair en voor het geld hoeft hij het allemaal niet meer te doen. Hij stond bekend als ex-pooier, bordeelhouder en geboren smokkelaar.
In een gehuurd koffiehuisje op de Zeedijk zat hij het liefst achter het raam, met een ‘shaggie’, een kop koffie en zijn gebit op een schoteltje. Hij is negenenzestig jaar oud ten tijde van zijn overlijden op 12 december 1996 en ligt begraven op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam. Zijn geliefde huurhuisje wordt nog altijd dagelijks bezocht tijdens rondleidingen over Amsterdam. Voor echte verhalen over Frits van de Wereld kun je de Penoze Tour Trust van Hugo Broers boeken, ook een Amsterdamse penoze uit deze tijd!
derk zegt
aan zijn doen of laten te zien hij hij een geboren leugenaar
Martha zegt
Hoezo leugenaar? Bespeur ik hier een tikje jaloezie, jij zal dan ook wel een armetierig leventje leid n.
Ca v Eijkelenburg zegt
Mijn buurman was vroeger zijn buurjongen. Frits vertelde hem hoe hij rijk kon worden.
De moeder van Frits kon het goed gebruiken, maar wilde diens geld niet aannemen omdat ze het oneens was met de manier van leven en geld verdienen van Frits. Daar heb ik echt respect voor.
Buurman weet alles nog als de dag van gisteren, en kan er smakelijk over vertellen. Klaas Bruinsma met wiens dochter hij scharrelde enz. enz.
José zegt
Heeft iemand mijn vader Dikkie (Dirk) Prins geboren in 1927, gekend. Hij was bevriend met Frits van de Wereld en woonde ook op de Zeedijk.
Johan zegt
Volgens mij ligt hij begraven op de Nieuwe Noorder in Amsterdam noord en niet op Zorgvlied.