Eef Hoos, ook wel bekend als ‘De Haagse Al Capone’ vertelt zijn levensverhaal in de documentaire reeks ‘Echte Penoze’. Er gaan veel verhalen over hem in de rondte en dit keer vertelt hij voor het eerst zijn verhaal. Vanaf zijn jeugd tot aan latere leven, de bomaanslagen, de hasjdeals en zijn beruchte incasso- en beveiligingsbureau ‘Toetanchamon’. Hij heeft miljoenen omgezet en is ervan overtuigd, dat criminaliteit in je kan zitten. Eef Hoos de grootste boef uit Den Haag wiens naam je deed sidderen van angst.
” Ik was zeventien toen ik voor het eerst de gevangenis in ging. Ik was vijftig toen ik er voor de laatste keer uit kwam. Als ik mijn leven over zou mogen doen, dan zou ik het weer precies zo doen. Ik had die tijd in de gevangenis niet willen missen. Niet dat het leuk is in de gevangenis hoor, maar het is nou eenmaal mijn leven. Zo ben ik geworden wie ik ben. Als je ziet hoe ik hier woon aan de Algarve, dan heb ik het goed voor elkaar. Ik heb een kast van een huis, een zwembad van dertig meter, een tennisbaan en een visvijver. Ze zeggen dat misdaad niet loont, maar in mijn geval is dat wel zo.”Bron: interview uit 2005 met Het Parool |
Eef Hoos
Eef Hoos is in 1946 in Den Haag geboren. Hij groeit op in een nette straat en heeft een goede jeugd gehad. Met een vader die hem onvoorwaardelijk steunt en er altijd voor hem is. Een moeder die weliswaar veel scheld, maar goed voor het gezin zorgt. Zijn ouders hebben nooit iets verkeerds gedaan en zijn criminele inslag wijd hij dan ook niet aan hen. Het zit in hem en maakt deel uit van zijn genen, volgens Eef. Op jonge leeftijd begint hij met het uithalen van kattenkwaad en houd zich bezig met sluwe trucjes.
Als hij zestien is wil hij het ouderlijke huis verlaten, om aan geld te komen begint hij met het plegen van inbraken en het leeg halen van sigarettenautomaten. Hiervoor beland hij op zijn zeventiende voor achttien maanden in de gevangenis. Dit valt het gezin zwaar, zijn moeder schaamt zich en is bang voor hun reputatie. Zijn vader blijft Eef echter altijd steunen en helpen, wat hij ook uithaalt.
Gevangenisstraf
De gevangenisstraf zorgt er niet voor dat hij een andere weg inslaat. Sterker nog, het maakt hem gewelddadiger en agressiever. Een voormalige werkgever moet dit ontgelden nadat hij weigert, achterstallig loon te betalen. Hierop sloopt Eef zijn hele woning en wordt wederom veroordeeld tot een gevangenisstraf. Dit keer verdwijnt hij voor acht maanden in de cel.
Deze straf lijkt effect te hebben, na zijn vrijlating besluit hij een eerlijke baan te zoeken. Deze vindt hij bij een verzekeringskantoor en het leven lijkt hem toe te lachen. Eef boekt succes en is goed in zijn werk. Maar als het verzekeringskantoor achter zijn criminele verleden komt, krijgt hij direct ontslag. Dit maakt hem woedend en hij wreekt zich. Diverse bedrijven die bij het kantoor verzekert zijn, worden opgeblazen.
Hasjhandel
Hierna houd hij nette banen voor gezien en gaat hij de hasjhandel in. Daarnaast leert hij meer over explosieven en wordt een levensgevaarlijk bommenexpert. In de jaren 80′ tijd verdient Eef Hoos miljoenen met hasjdeals en gaat samenwerkingen aan met onder meer Klaas Bruinsma. Lange tijd gaan de zaken goed, totdat hebzucht de overhand neemt bij zijn partners. Er verdwijnt drugs en de oneerlijkheid neemt toe.
Dit blijft niet ongestraft door Eef en hij laat hierop ‘bloemen’ oftewel explosieven bezorgen. Eind jaren tachtig groeit zijn beruchte reputatie in vogelvlucht. In Den Haag durft niemand nog om hem heen. Het is bekend dat je Eef niks verschuldigd moet zijn en hem niet voor de voeten moet lopen. Zijn incasso- en beveiligingsbedrijf wil je dan ook niet over de vloer hebben.
Eef Hoos betalen
Eef betalen kon je maar beter snel doen. Zijn bedrijf ‘Toetanchamon’ houd er zeer agressieve wijze op na, om openstaande schulden te innen. Het was een ware nachtmerrie voor wanbetalers, ze moesten en zouden betalen. Goedschiks of kwaadschiks, grof geweld werd niet geschuwd door het bedrijf. Na een bezoek van Eef Hoos en zijn medewerkers bleef er een ware ravage achter.
Eef Hoos incassobureau
De Haagsche Courant plaatst een artikel waarbij zij stellen dat Eef Hoos incassobureau ‘Toetanchamon’, criminelen in dienst heeft. Dit wordt met klem ontkent door Eef Hoos en hij eist een rectificatie, deze krijgt hij. Maar, het is te laat, zijn succesvolle bedrijf gaat door de reputatieschade failliet. Kort daarop ontploft er een autobom bij de Haagse Courant. Hier stopt het niet, nadat Eef geen vergunning krijgt voor een beveiligingsbedrijf. Volgt er nog een reeks aan bomaanslagen en brandstichtingen. Tot de doelwitten behoren een Sociale Dienst kantoor en een politiebureau.
Na vele malen negatief in het nieuws te zijn geweest en het faillissement van zijn bedrijf, heeft hij wederom nieuwe toekomstplannen. Hij heeft een bouwvergunning nodig om deze in werking te zetten en vraagt deze aan. Hij wil een toeristische attractie in het havengebied van Den Haag laten bouwen. Nadat ook deze aanvraag wordt afgewezen en is Eef Hoos razend. De verantwoordelijke wethouder Adri Duivesteijn ontvangt daarop in januari 1989, een tafellamp met daarin een explosief. Het explosief zit verstopt in de tafelvoet, maar gaat door een technisch mankement niet af en wordt onschadelijk gemaakt.
Eef Hoos Dood
Justitie ziet Eef Hoos als dader en veroordeelt hem in 1990 tot een gevangenisstraf van 10 jaar. Hij heeft altijd gezegd en bleef volhouden, dat hij niet achter de aanslag zat. In totaal heeft Eef Hoos veertien jaar van zijn leven, in gevangenissen doorgebracht. Deze ervaring gebruikt hij later in zijn leven als belangenbehartiger voor (ex)gedetineerden. Hij richt zelfs een stichting op in 1997, genaamd Themis en brengt bladen uit.In 1999 wordt de stichting doelwit van een bomaanslag, een ex-werknemer verklaart dat hij in opdracht van Eef Hoos het explosief geplaatst heeft.
Met als doel om met het verzekeringsgeld, het pand van Themis te verbouwen voor de opvang van (ex) gedetineerden. Het pand gaat in vlammen op en Eef gaat opzoek naar een nieuwe locatie. Deze vindt hij niet door zijn verleden en hierop emigreert hij naar Portugal. Waar hij een riant huis koopt, voorzien van een tennisbaan, een zwembad en een visvijver. Op 69-jarige leeftijd is Eef Hoos overleden, hij was ernstig ziek en leed onder meer aan diabetes.
Meer van dit? Bekijk dan hier de documentaire over zijn levensverhaal.
Geef een reactie