Lydia Rood (Velp, 23 mei 1957) studeerde journalistiek in Utrecht en Spaans in Amsterdam. Nadat ze de studie journalistiek in Utrecht in 1984 afrondde, werkte ze bij de Volkskrant. In 1988 behaalde ze het doctoraal Spaanse taal- en letterkunde in Amsterdam. Hoewel haar eerste boek al in 1982 verscheen, besloot ze pas in 1991 voltijds schrijver te worden.
Naast thrillers schreef ze kinderboeken, romans, thrillers, korte verhalen en erotische vertellingen. Haar eerste kinderboeken waren spannende verhalen met detectiveachtige elementen. Vervolgens begon ze meer aandacht te besteden aan haar personages, al blijven de detectiveachtige elementen soms opduiken in haar kinderboeken.
Samen met haar broer Niels Rood, producer bij RTL-4, vormde ze het duo Rood & Rood. Ze schreven thrillers, met als hoofdpersonen het speurdersduo Pardoen en Uithuisje. Elk hoofdstuk van Gerecht heeft een gerecht als titel.
Broeders van de zesde dag is het eerste deel van een nieuwe serie misdaadromans over Wolf: een vrouwelijke kruising tussen James Bond en Robin Hood. Haar assistente heet Mei. World Missions (WM, of Wolf en Mei) lijkt een onschuldige charitatieve instelling, maar achter de schermen opereert een organisatie die soms onwettige projecten uitvoert – voor het goede doel. Aan het hoofd van WM staat Suzanne Wolf van Maurik, bijgenaamd Wolf: bankiersdochter en societyfiguur, mooi, rijk, talentvol en sportief. In Broeders van de zesde dag komt Wolf een samenzwering op het spoor tussen de farmaceutische en de cosmetica-industrie: uit naam van de wetenschap doen zij barbaarse proeven op mensapen. Deze titel werd genomineerd voor de Gouden Strop 2001. In het tweede deel, Dochters van de verlossing, doen Wolf en Mei hun best om een wetsontwerp dat zelfdoding in het ziekenfondspakket laat opnemen, aangenomen te krijgen.
De dood van een kroonprins (2002) is het resultaat van een samenwerking tussen tien auteurs: Tomas Ross, Lydia Rood, Ina Bouman, Felix Thijssen, Roel Janssen, Maarten ’t Hart, René Appel, Peter de Zwaan, Rinus Ferdinandusse en Henk Apotheker. Elke schrijver nam één hoofdstuk voor zijn rekening. Aan dit boek is een prijsvraag verbonden. Men dient antwoord te geven op de vraag welke auteur welk hoofdstuk schreef. Inzendingen voor 20 juni 2002. Details zijn te vinden op www.dedoodvandekroonprins.nl.
Over het verhaal: Bert Zoutkamp heeft zich opgewerkt tot kroonprins en partij-ideoloog van de Partij van de Arbeid: een jongen uit het volk, die ‘altijd gewoon is gebleven’. Na zijn succesvolle burgemeesterschap van Rotterdam wordt hij minister van Binnenlandse Zaken in het tweede kabinet Hendrikse. Een ontploffing op zijn jacht bij een tochtje op de Waddenzee maakt echter een abrupt einde aan zijn opzienbarende en ook turbulente carrière.
Journalist Joop Meijer begint op verzoek van zijn uitgever aan een biografie van deze markante politicus. Allengs merkt hij dat de dood van Zoutkamp omgeven is met een aantal raadselachtige aspecten. Wie is die man, bijvoorbeeld, die Zoutkamps dochter volgt en foto’s van haar maakt? Waarom willen ambtenaren die aanvankelijk hun medewerking toezegden, niet meer praten met Meijer? En wat heeft een villa in Zuid-Afrika met Zoutkamps dood te maken?
Meer over Lydia Rood op haar eigen website: www.lydiarood.nl
Werk (thrillers – zie haar eigen website voor het overige werk): Eenling (debuut 1990); Banden (1990); Gerecht (1991); Drift (1993); Koningswater (1994); Buddy (1995); Voodoo (1997); Broeders van de zesde dag (2000); De dood van een kroonprins (2002, met 9 andere auteurs); Dochters van de verlossing (2002).