Jan C. Roosendaal (1921), journalist en publicist, groot kenner, verzamelaar en biograaf van de Nederlandse misdaadliteratuur. Hij werkte lang voor Het vrije volk, waar hij ook de schaakrubriek verzorgde. Hij was eveneens schaakjournalist bij het Duitse Schachecho en componeerde schaakproblemen.
Roosendaal is medeauteur van Moorden met woorden. Honderd jaar Nederlandstalige misdaadliteratuur (2000) en schreef het lange en bekende overzichtsartikel Misdaad in Holland: een poging tot inventarisatie (opgenomen in: Moord en doodslag. Een geschiedenis van het misdaadverhaal van Julian Symons). Hij schreef voorts een bij De Terechte Kronkel verschenen biografie over Ivans, Ivans, over zijn werk en leven (1992).
In Pulp 5 (1974) staat een SF-verhaal van zijn hand, ‘De demon van Tobor’.
Werk: Misdaad in Holland: een poging tot inventarisatie (opgenomen in: Moord en doodslag. Een geschiedenis van het misdaadverhaal van Julian Symons, in Nederland in 1976 verschenen; oorspronkelijk als Bloody Murder in 1972 uitgekomen); Ivans, over zijn werk en leven (1992); Moorden met woorden. Honderd jaar Nederlandstalige misdaadliteratuur (2000).
Vertaling: Wie vermoordde de familie Robins? Wie drukte het kussen op het gezicht van Libby Robins? Wie schoot op James Robins? Prijsvraag voor doehetzelfspeurders (1983, Bill Adler, Thomas Chastain, vert. uit het Engels door Jan C. Roosendaal, Reeks: Prisma detective 525).
Overig werk: Een wandeling door de Jordaan (1988); Mat in twee zetten. Een excursie naar het land van de tweezet (1991, probleemschaak).